ModBUS
GYIKGyakran ismételt kérdések
Ezen az oldalon a leggyakrabban feltett kérdések, illetve az azokra adott válaszok találhatók.
Mivel a ModBUS protokollt számos gyártó meglehetősen sajátságos módon értelmezi és használja, ezért a gyakorlatban nagyon sok problémával lehet szembesülni.
Érdemes ilyen esetben átfutni az itt felsorolt eseteket, és ha nincs köztük a keresett megoldás, akkor pedig feltenni mint új kérdést alább a Kapcsolatfelvétel űrlapon, vagy az info@modbus.hu email címen.


Egy RS-485 szegmensben mennyi állomást lehet felfűzni?
Az RS-485 esetében a Unit Load (meghajtó terhelés) 12 kohm. Ennél a terhelésnél legfeljebb 32 eszköz fűzhető fel. A Unit Load csökkentésével (ami az impedancia növelését jelenti) emelhető az egy szegmensben működő egységek száma. A Unit Load negyedére csökkentésével (48 kohm) négyszer annyi (128 db) eszköz, nyolcadára csökkentésével (96 kohm) pedig nyolcszor annyi (256 db) eszköz felfűzése lehetséges.
Az állomások számának növelése repeater eszközzel is megoldható.


(Forrás: Analog Devices)


Egy RS-485 szegmensben lehetséges több ModBUS Master-t alkalmazni?
Egy tipikus ModBUS RTU kommunikáció alap kiépítésben és egy szegmensben egyetlen Master, és legfeljebb 31 Slave eszközt tartalmaz. Elvben megoldható ugyanazon a buszvonalon több Master alkalmazása is, azonban ilyen esetben gondoskodni kell arról, hogy egyidejűleg mindig csak az egyik Master indíthasson kérést, különben adatütközés következhet be.


ModBUS RTU, vagy ModBUS ASCII esetében maximálisan mennyi Slave eszköz címezhető meg?
Mindkét soros protokoll esetében igaz, hogy legfeljebb 246 Slave eszközt lehet felfűzni egy szegmensben (értelemszerűen 32 eszköz felett repeater alkalmazásával). Mivel a "0"-ás cím broadcast célra dedikált, ezért az állomások címzése 1 és 247 között valósulhat meg (az "1"-es jellemzően a Master címe, a többi a Slave eszközök számára kerül kiosztásra).


A GyIK rovat folyamatosan bővül az újabb beküldött (érdekesnek számító) kérdésekkel.


Kérdések esetén…

Egy-egy ModBUS kommunikációs feladat kivitelezése, illetve probléma elhárítása sok esetben csak gyakorlati tapasztalattal lehetséges. A még megoldatlan kérdéseket az info@modbus.hu email címen, vagy alább a Kapcsolatfelvétel űrlapon lehet feltenni.


Nem található a hiba oka?

Régóta keresgél a neten, és fogytán a türelem?

Nem érkeznek be az adatok?

Nem jön össze egy remote IO kapcsolat?

ModBUS hálózati probléma adódott?

Nincs, vagy instabil a kommunikáció?

Most ismerkedik a ModBUS alapokkal?

Telemetria megoldást keres?


Kapcsolat: info@modbus.hu

További böngészés a Google keresőben

Videóanyag készítés - vágás - szerkesztés: https://markvideo.hu/