ModBUS
gatewayMindig egy izgalmas kérdés a különféle protokollok átalakítása, így van ez a soros és Ethernet ModBUS kommunikáció esetében is. A telemetria és automatizálás területén sokszor alkalmazzák a ModBUS RTU eszközöket. Ennek az az oka, hogy - néhány fontos alapszabály betartásával - robosztus, megbízható rendszert lehet általuk kialakítani.

A SCADA rendszerek kapcsán gyakran kerül előtérbe az Ethernet, melynek egyik következménye a ModBUS TCP protokoll használatának szüksége. Az RTU <-> TCP konverziónak számos módja van, melyek az alábbiakban kerülnek bemutatásra.
(Forrás: How to Architect Your Systems to Get the Most Out of Your Modbus Devices)


I. SCADA host + ModBUS TCP driver
Ilyen esetben gateway (protokoll átalakító átjáró) használata szükséges, melynek segítségével ModBUS TCP protokol szerint lehetséges kommunikálni a ModBUS RTU eszközökkel. Amikor a gateway kap egy ModBUS TCP kérést, átalakítja az eredeti csomagot ModBUS RTU protokollnak megfelelő csomaggá, majd azt továbbítja a ModBUS RTU eszközök felé.


II. SCADA host + ModBUS RTU driver (beépített soros porttal)
Lényegében egy kettős konverziós megoldás olyan esetekre, amikor a meglevő, beépített soros porttal rendelkező SCADA hostot a hozzá kapcsolódó ModBUS RTU eszközökkel Ethernet hálózathoz szükséges csatlakoztatni. Ilyenkor két gateway eszközt használunk, melyből az egyik elvégzi az RTU -> TCP konverziót, majd a másik ennek az ellenkezőjét, a TCP -> RTU átalakítást.


III. SCADA host + ModBUS RTU driver (beépített soros port nélkül)
Amennyiben a meglevő SCADA host nem rendelkezik saját beépített soros porttal, akkor lehetőségként marad az, hogy egy soros eszközkiszolgálóval virtuális soros portot kell létrehozni. Ezzel a megoldással lehetővé válik a távoli soros eszközök elérése ezen az új eszközkiszolgálón keresztül, ugyanúgy, mintha a SCADA szerver rendelkezne saját natív soros porttal.


IV. SCADA host + beágyazott Ethernet driver
Amennyiben a meglevő SCADA host nem rendelkezik soros porttal, és a virtuális soros port létrehozása sem opció, olyankor jöhet szóba a beágyazott Ethernet driver használata. Fontos kitétel, hogy a SCADA szoftvernek alkalmasnak kell lennie a beágyazott Ethernet driver támogatására. Ennél a megoldásnál a host és a soros eszközök között a kapcsolat egy protokoll nélküli transzparens TCP/IP vagy UDP kommunikáción keresztül valósul meg, melyen a SCADA ModBUS RTU csomagokat küld a terepi eszközök felé.


V. ModBUS TCP - MultiMaster kapcsolat
Ethernet kapcsolaton keresztül a legtöbb gateway támogatja a MultiMaster hozzáférést (több, akár 32 SCADA host használata). A soros eszközök esetében nehezebb a hálózati redundancia biztosítása (alapesetben nem támogatott a több Master alkalmazása), de átjárók használatakor jellemzően ez nem jelent gondot.


VI. Egy ModBUS TCP kapcsolat - több soros port
Ha több, különböző soros portokra felfűzött Slave eszközt kell lekérdezni, akkor nagyon jó alternatíva a többportos gateway használata. Ilyenkor az átjárót úgy kell konfigurálni, hogy a ModBUS kérést a Slave ID alapján a megfelelő soros portra irányítva küldje el.


VII. Egyidejű hozzáférés - régi ModBUS RTU HMI, új ModBUS TCP SCADA
Amennyiben szükséges lenne megtartani a meglévő HMI kapcsolatokat, de az eszköz soros portja már csatlakozik egy átjáróhoz, ez esetben nincs elérhető szabad soros port a HMI kapcsolathoz. Ilyen esetben erre alkalmas átjárókkal megoldható a soros port átirányítás. Ez nagy mértékben hasonlít egy router működésére, mivel a gateway át tudja adni a kérést a különböző soros portok felé a Slave ID alapján.


Gateway konfigurálás
A stabil működés szempontjából az egyik legfontosabb tényező a megfelelően beállított időzítés. Az eltérő gateway topológiák más-más konfigurációt igényelnek. Például, a különböző soros portok eltérő TCP port jelölést kaphatnak, illetve azokhoz egyedi IP címek rendelhetők, vagy az egyes Slave csoportok routing táblába rendezhetők. Lehetőség van továbbá a gateway kétirányú Slave eszközként történő konfigurálására, illetve ha rendelkezik belső memóriával, akkor akár az "agent" mód beállítására is. Mivel minden ModBUS rendszer kialakítása valamilyen szinten eltér egymástól, ezért a fellépő rendellenességek, működési hibák is nagyban különböznek.

Minden konfigurációt és hibakeresési módszert lehetetlenség felsorolni, de az adott esetre vonatkozó konkrét kérdések már könnyebben megválaszolhatók.


Kérdések esetén…

Egy-egy ModBUS kommunikációs feladat kivitelezése, illetve probléma elhárítása sok esetben csak gyakorlati tapasztalattal lehetséges. A még megoldatlan kérdéseket az info@modbus.hu email címen, vagy alább a Kapcsolatfelvétel űrlapon lehet feltenni.


Nem található a hiba oka?

Régóta keresgél a neten, és fogytán a türelem?

Nem érkeznek be az adatok?

Nem jön össze egy remote IO kapcsolat?

ModBUS hálózati probléma adódott?

Nincs, vagy instabil a kommunikáció?

Most ismerkedik a ModBUS alapokkal?

Telemetria megoldást keres?


Kapcsolat: info@modbus.hu

További böngészés a Google keresőben

Videóanyag készítés - vágás - szerkesztés: https://markvideo.hu/